След като възрастен пациент умира внезапно по време на рутинен тест, учените

...
След като възрастен пациент умира внезапно по време на рутинен тест, учените
Коментари Харесай

Учените са заснели нещо уникално в мозъка на умиращ пациент

След като възрастен пациент умира ненадейно по време на обикновен тест, учените инцидентно снимат неповторими данни за интензивността в мозъка му в самия завършек на живота му. По време на 30-те секунди преди и откакто сърцето на мъжа спряло, мозъчните му талази били удивително сходни с тези, които се следят по време на сънуване, припомняне на мемоари и медитация, което допуска, че хората фактически могат да видят живота си  " преминаващ пред очите им ".

Феноменът на възпроизвеждане на минали мемоари при гибелта е докладван от някои хора, които са имали прекарвания, близки до гибелта, само че това е първото научно доказателство, че този " проблясък " може да е действителен. Тъй като обаче това е единственото изследване на случай, не е допустимо да се създадат спомагателни догатки за това какъв брой постоянно срещано е това събитие или какво е прекарването.

Изследователите създали изненадващото изобретение през 2016 година, до момента в който изучавали мозъчната активност на 87-годишен канадец, който развил епилепсия. Екипът е правил електроенцефалограма (ЕЕГ) - тест, който открива аномалии в електрическата интензивност на мозъка, с цел да научи повече за това какво се случва по време на пристъпите му. В този миг мъжът получава неочакван и съдбовен сърдечен удар. Неочакваната гибел на пациента значи, че екипът инцидентно е направил първия в историята запис на обречен на смърт мозък, се споделя в изказването на откривателите.

 

Изследователите записват общо към 900 секунди мозъчна интензивност преди и директно след гибелта на пациента. Това им разрешава да видят по какъв начин се трансформират невронните осцилации - повтарящи се модели на невронна интензивност, известни също като мозъчни талази, - до момента в който той умира. Те открили, че в 30-те секунди преди и след прекъсването на сърцето му е имало необикновена смяна в интензивността на мозъчните талази.

" Точно преди и откакто сърцето спря да работи, видяхме промени в характерна лента от невронни осцилации ", споделя в изказването си старши откривателят доктор Аджмал Земмар, неврохирург в Университета в Торонто, Канада. Тези характерни типове осцилации са известни като гама-вълни, добавя Земмар, който в този момент работи в Университета на Луисвил в Кентъки, прецизира hicomm.bg.

Невронните осцилации се класифицират въз основа на тяхната периодичност и амплитуда. Гама-вълните имат периодичност сред 30 и 100 херца, най-високата периодичност от всички осцилации, и най-често се следят в мозъка, когато хората имат достъп до центъра на паметта си в област, наречена хипокампус, по време на сънища.

Екипът събира данни и за други типове осцилации по време на гибелта, в това число делта, тета, алфа и бета-вълни. Но точно гама вълните насочват към това, че мъжът е възпроизвеждал в мозъка си мемоари от целия си живот - събитие, известно като припомняне на живота.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР